Chabot Museum Rotterdam
Over het Chabot Museum

Organisatie

Het Chabot Museum hanteert het business model van een flexibele netwerkorganisatie, die vanuit zelfstandige basis samenwerkt met uiteenlopende partners, in Rotterdam en daarbuiten. Een hecht team van vrijwilligers ondersteunt de professionele staf van het museum. Geopend in 1993 als een particulier initiatief van de familie Grootveld, is het museum de afgelopen decennia uitgegroeid tot een breder gedragen Rotterdams museum dat sinds 2001 bescheiden overheidsteun ontvangt.

Bestuursmodel

Sinds 1992 is de Stichting Hendrik Chabot opgericht voor de exploitatie van het museum. De stichting richt zich naar de Code Cultural Governance. Als bestuursmodel is gekozen voor het bestuur – directiemodel. Er is een bestuurdersprofiel opgesteld dat in 2013 is vastgesteld. De directeur is in dienst van de Stichting Hendrik Chabot. Overige medewerkers zijn gedetacheerd. De Stichting Hendrik Chabot volgt voor het beloningsbeleid de CAO Welzijn. Het bestuur van de stichting ontvangt geen beloning voor de werkzaamheden.

Doelstelling

De doelstelling van de Stichting is ‘het opzetten en in stand houden van een voor publiek toegankelijk museum en kenniscentrum over het leven en werk van de schilder / beeldhouwer Henk Chabot (1894 -1949) en zijn tijdgenoten en geestverwanten, alsmede kenniscentrum van kunst en architectuur gerelateerd aan het museumgebouw (Rijksmonument, Museumpark 11) en haar omgeving’.

Uit deze omschrijving blijkt de hechte relatie tussen collectie en pand die in samenhang gepositioneerd wordt. Een levendig, dynamisch beleid met focus op het actueel en contextueel presenteren van de collectie Chabot en tijdgenoten voor diverse publieksgroepen is daarbij een belangrijk aandachtspunt, ook in internationaal perspectief. De architectuur van de villa in de omgeving van de overige witte villa’s in het Museumpark, vormt hierbij een voor publiek aantrekkelijke verbreding en verdieping in de beleving van deze unieke plek in het centrum van de stad.

Directeur:

 •        Mw. Drs. J.M. Bijlsma

Het team:

 •        Jisca Bijlsma, Directeur / Conservator
 •        Ingrid Oron – Wiegel, Directiesecretariaat
 •        Halinka Augustin, Administratie
 •        Angela Verschelling, PR en Projecten
 •        Anne Huijbregts, Educatie
 •        Art Collart, educatie
 •        Marijke Sol, Cultuurcoach
 •        Hester Veenstra, Cultuurcoach

Daarnaast is een flexibele schil actief van freelancers; rondleiders, vormgevers, ontwerpers, tekstschrijvers, vertalers, beeldend kunstenaars etc.

Het bestuur van de Stichting Hendrik Chabot:

 •        Dhr. Mr. I.W. Opstelten, voorzitter
 •        Mw. S.P. Van Dijk-Raaijmakers, penningmeester
 •        Mw. H. Türkmen
 •        Dr. Ing. S. Nijhuis
 •        Dhr. R. Fernhout
 •        Dhr. R.V. Grootveld

CULTURELE ANBI

De Stichting Hendrik Chabot is door de belastingdienst aangemerkt als een Culturele ANBI (RSIN 801538932), KvK 41133146.

Samenvatting jaarverslag 2020:

Chabot Balans 2020 ANBI

Chabot Museum Exploitatie 2020 ANBI

Chabot Toelichting 2020 ANBI

Samenvatting jaarverslag 2019:

Chabot Balans 2019 ANBI

Chabot Museum Exploitatie 2019 ANBI

Chabot Toelichting 2019 ANBI

Samenvatting jaarverslag 2018:

Chabot Balans 2018 ANBI

Chabot Museum Exploitatie 2018 ANBI

Chabot Toelichting 2018 ANBI

Samenvatting jaarverslag 2017:

Chabot Balans 2017 ANBI

Chabot Museum Exploitatie 2017 ANBI

Chabot Toelichting 2017 ANBI

 

VRIJWILLIGER WORDEN?
Het Chabot Museum kan niet bestaan zonder een groep toegewijde vrijwilligers die dagelijks in het museum werkt. Het Chabot Museum is altijd geïnteresseerd in mensen die willen meehelpen aan de balie, bij bijzondere ontvangsten, maar ook in mensen die zo nu en dan hand- en spandiensten kunnen verrichten. Zin om ons team te komen versterken in één van de mooiste villa’s van Rotterdam? Stuur dan een e-mail naar: mail@chabotmuseum.nl

Gerelateerd

Werken in één van de mooiste villa's van Rotterdam? Word vrijwilliger in het Chabot Museum!...

Pers

Voor informatie, beeldmateriaal en interviews kunt u contact opnemen met Angela Verschelling via a.verschelling@chabotmuseum.nl of 010-4363713. U bent van harte...

Museumpark Vriendenweek

1 t/m 6 septemberSPECIAAL VOOR ALLE VRIENDEN! (ook de allernieuwste natuurlijk) Dit jaar geen vriendendag maar een vriendenweek! Tijdens de...