2015-09-26
Over het Chabot Museum
Vacature(s)
Het Chabot Museum zoekt per direct een Hoofd / Medewerker Publiek en Communicatie. Lees meer.
Het Chabot Museum is op zoek naar Cultuurcoach(es) beeldende kunst en erfgoed. Lees meer.
Het Chabot Museum en Urban Guides zoeken enthousiaste vrijwilligers met brede interesse in kunst, architectuur, erfgoed en mensen voor locatie portiersloge Van Nellefabriek UNESCO Werelderfgoed. Lees meer
Organisatie
Het Chabot Museum hanteert het business model van een flexibele netwerkorganisatie, die vanuit zelfstandige basis samenwerkt met uiteenlopende partners, in Rotterdam en daarbuiten. Een hecht team van vrijwilligers ondersteunt de professionele staf van het museum. Geopend in 1993 als een particulier initiatief van de familie Grootveld, is het museum de afgelopen decennia uitgegroeid tot een breder gedragen Rotterdams museum dat sinds 2001 bescheiden overheidssteun ontvangt.
Bestuursmodel
In 1992 is de Stichting Hendrik Chabot opgericht voor de exploitatie van het museum. De stichting wordt bestuurd volgens het Raad van Toezicht-model, richt zich daarbij naar de Code Cultural Governance en onderschrijft de Ethische Code voor Musea. Voor het beloningsbeleid hanteert de stichting als richtlijn de Museum CAO. Leden van de Raad van Toezicht van de stichting ontvangen geen beloning voor de werkzaamheden.
Doelstelling
De doelstelling van de Stichting is ‘het opzetten en in stand houden van een voor publiek toegankelijk museum en kenniscentrum over het leven en werk van de schilder / beeldhouwer Henk Chabot (1894 -1949) en zijn tijdgenoten en geestverwanten, alsmede kenniscentrum van kunst en architectuur gerelateerd aan het museumgebouw (Rijksmonument, Museumpark 11) en haar omgeving’.
Uit deze omschrijving blijkt de hechte relatie tussen collectie en pand die in samenhang gepositioneerd wordt. Een levendig, dynamisch beleid met focus op het actueel en contextueel presenteren van de collectie Chabot en tijdgenoten voor diverse publieksgroepen is daarbij een belangrijk aandachtspunt, ook in internationaal perspectief. De architectuur van de villa in de omgeving van de overige witte villa’s in het Museumpark, vormt hierbij een voor publiek aantrekkelijke verbreding en verdieping in de beleving van deze unieke plek in het centrum van de stad.
Directeur-bestuurder:
- Mw. Drs. J.M. Bijlsma
Het team:
- Jisca Bijlsma, directeur / conservator
- René van der Giessen, zakelijk leider
- Marjolein Wibier, directie-assistent
- Kristel Witkam, junior conservator / collectiebeheerder
- Art Collart, hoofd educatie
- Hester Veenstra, cultuurcoach / educatie
- Marijke Sol, cultuurcoach
Daarnaast is een flexibele schil actief van freelancers; rondleiders, vormgevers, ontwerpers, tekstschrijvers, vertalers, beeldend kunstenaars etc.
De raad van toezicht van de Stichting Hendrik Chabot bestaat uit:
- Dhr. Mr. I.W. Opstelten, voorzitter
- Mw. S.P. Van Dijk-Raaijmakers, penningmeester
- Mw. H. Türkmen
- Dhr. Prof. Dr. Ing. S. Nijhuis
- Dhr. R.V. Grootveld
Culturele ANBI
De Stichting Hendrik Chabot is door de belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
RSIN: 801538932
KvK-nummer: 41133146
BTW-nummer: NL801538932B01
Klik hier voor het ANBI-publicatieformulier.
Klik hier voor het rooster van aftreden, profielmatrix en nevenfuncties leden raad van toezicht
Publicaties:
Meerjarenbeleidsplan 2021-2024
Jaarverslag 2023 (inclusief jaarrekening)
Jaarrekening 2022 (inclusief bestuursverslag)
Jaarrekening 2021 (inclusief bestuursverslag)
Vrijwilliger worden?
Het Chabot Museum kan niet bestaan zonder een groep toegewijde vrijwilligers die dagelijks in het museum werkt. Het Chabot Museum is altijd geïnteresseerd in mensen die willen meehelpen aan de balie, bij bijzondere ontvangsten, maar ook in mensen die zo nu en dan hand- en spandiensten kunnen verrichten. Zin om ons team te komen versterken in één van de mooiste villa’s van Rotterdam? Stuur dan een e-mail naar: mail@chabotmuseum.nl