De Stijl van Chabot II - schilderijen en beelden uit de eigen collectie
31 oktober 2017 t/m 18 februari 2018

Op veler verzoek toont het Chabot Museum een brede selectie schilderijen en beelden van kunstenaar Henk Chabot (1894-1949) uit de eigen collectie.

In dit De Stijljaar 2017 stond in de tentoonstelling De Stijl van Chabot I het symbolistisch en kubistisch getinte werk centraal uit de vroege jaren twintig, waarin Chabot aansluit op de ontwikkelingen in de schilder- en beeldhouwkunst.

Nu ligt het accent op de vroege en midden jaren dertig. In deze jaren ontwikkelt Chabot in een paar, elkaar snel opvolgende, schilderstijlen die hij elk op eigen wijze verkent. Van dun en spaarzaam naar pasteus en gelaagd opgebrachte verf, tot zijn uiteindelijk herkenbare en uitgekristalliseerde manier van werken.

“Ik wil zo graag dat mijn schilderkunst écht Hollands is.”

Alle drie de hoofdthema’s van Chabot komen aan bod: zijn dier- en figuurstukken en de polderlandschappen. Deze thema’s wil Chabot steeds weer in verschillende hoedanigheden verbeelden; altijd op zoek naar het wezenlijke, het universele en het karakteristieke, waarmee hij zijn kijk op en beleving van de wereld met de kijker wil delen. In een interview in ‘Voorwaarts’ uit 1939 met kunstcriticus en collega-kunstenaar Piet Begeer verzucht hij: “Ik wil zo graag dat mijn schilderkunst écht Hollands is.”

Afbeelding: Henk Chabot (1894-1949), Zee, 1946, olieverf op doek, particuliere collectie

Nu te zien

In de geest van het verzet - Aad de Haas

zodra de musea weer open zijn