Left Right
  • De Gedroomde Vriend
De gedroomde vriend / The Imaginary Friend
16.3-2.6.2024

Concept en mise-en-scène: Anne Mieke Backer

Fotografie in polaroids: Pieter van Oudheusden

 

‘Von Tuzzi’ toont wat de verbeelding vermag

 

Denkbeeldige metgezel

Heeft niet iedereen van tijd tot tijd een denkbeeldige figuur nodig om zich door onzekere fases in het leven te helpen? Volgens psycholoog Lawrence Kutner kunnen ingebeelde vrienden al op jonge leeftijd een deel van ons leven vormen. Ze bieden troost in moeilijke tijden, gezelschap als we eenzaam zijn en iemand om de baas over te spelen of de schuld te geven als we ons machteloos voelen. Het belangrijkste is dat een denkbeeldige metgezel een hulpmiddel is om de volwassen wereld te begrijpen.

Gedroomde vriend in stadse folly
The Imaginary Friend is een performance uit 1980 die zich afspeelt tegen het panoramische decor van de Maasbruggen in Rotterdam, voordat de spoortunnel in gebruik werd genomen. De eenzame figuur ‘Von Tuzzi’ (fantasie) staat hierin centraal. Als bewoner van de brugwachterstoren in de Wijnhaven was hij dagelijks alleen zichtbaar voor treinpassagiers, die hem in het voorbijgaan slechts zeven seconden konden gadeslaan. Dat was te kort om precies te weten wat ze hadden gezien. Aangevuld met hun eigen voorstellingsvermogen ontstond het beeld van een kluizenaar in een stadse folly die het surreële leven prikkelde in de pragmatisch opererende stad.

Illusie in polaroids
Fotograaf en schrijver Pieter van Oudheusden (1957-2013) legde in honderden Polaroids de verschijning en verdwijning van deze raadselachtige bewoner van de Wijnhaventoren vast. Nu tonen opnieuw gecomponeerde SX-70 Polaroid-beelden ‘Von Tuzzi’ in zijn domein, half verscholen in de illusie. De verstilde ‘antifotografie’ doet een beroep op de binnenwereld van de waarnemer, als was hij een passerende treinreiziger die niet te veel en ook niet te weinig ziet om tot fantaseren verleid te worden. De melancholie van de foto’s kan worden vergeleken met die van surrealistische schilders. Uitvergroot en herschikt tot ‘Bildungsroman’ herinneren zij aan de uitspraak van Friedrich Nietzsche: “We hebben de kunst nodig om niet aan de waarheid ten onder te gaan.” Tezamen vormen deze sterk uitvergrote beelden een verhaal van hoop, verlangen en teloorgang.

De gedroomde plek
Als er één plek is om dit verhaal te vertellen, dan is dat het Chabot Museum. Naamgever Henk Chabot (1894-1949) had met zijn broer Wim (1907-1977) jarenlang een atelier in de Wijnstraat en later in de Wijnhaven. Het laatste ging in het bombardement van 1940 verloren, samen met de meeste werken die zich daar bevonden. Deze tentoonstelling brengt de oud-Wijnhavenbewoners bij elkaar.

Tentoonstellingen en publicaties
De tentoonstelling vindt plaats in combinatie met twee boekuitgaven: fotoboek The Imaginary Friend (de HEF Publishers) en essay De Gedroomde Vriend (uitgave Stichting Historische Publicaties Roterodamum onder redactie van Nelleke Noordervliet). Tegelijkertijd is er een verkooptentoonstelling bij galerie Weisbard.

Hugo Borst over zijn galerie Weisbard
Karl Weisbard (1877-1942) was een durfal, een pionier. Honderd jaar geleden verrijkte deze immigrant het uitgaansleven in Rotterdam als bioscoop- en theaterondernemer. In Little C is een straat naar hem vernoemd, en nu ook, mede als eerbetoon, deze culturele plek. De galerie bestaat dik twee jaar en timmert aan de weg met schilderkunst en fotografie. In september debuteerde Weisbard op Unseen met Jan Henderik en Stacii Samidin. Op Art Rotterdam, van 31 januari tot en met 4 februari, host de galerie beeldend kunstenaar Tomás Libertíny in de nieuwe sectie Artistic Matter.

Meer lezen:

PERSBERICHT_De gedroomde vriend_Anne Mieke Backer

Galerie Weisbard

De HEF Publishers

Stichting Essay Roterodamum

Meer

Nu te zien

Chabot Museum Rotterdam (detail met rond balkon). OP de achtergrond toren van Museum Bijmansdvan Beuningen en Zalmhaventoren. Foto Ossip van Duivenbode

Een feest voor het oog - Schilderijen, beelden, tekeningen en grafiek van Henk Chabot, zijn tijdgenoten en geestverwanten

vanaf 15 juni 2024


Archief

Rozemarijn Westerink - Rêves en ligne
Dit jaar is het precies zeventig jaar geleden dat het

16.9.2023 - 3.3.2024

Werner Berg - Het leven als kunst
Beknopte overzichtstentoonstelling van de kunstenaar Werner Berg (1904-1981), in samenwerking

16.9.2023 - 3.3.2024

Eveline Visser: Up in the clouds - Tentoonstelling Hendrik Chabot Prijs 2022
Chabotprijswinnaar Eveline Visser neemt je mee in de wolken via

06.04.2023 - 03.09.2023

Roaring Twenties Rotterdam - Tussen Josephine Baker en bombardement
Met ongeëvenaarde ambitie en bouwlust beleefde Rotterdam honderd jaar geleden

15.10.2022 - 19.03.2023

Het wordt reusachtig goed - Vriendschappen en verbindingen
Subliem landschap De tentoonstelling ‘Het wordt reusachtig goed’ toont hoogtepunten en

03.05.2022 - 25.09.2022

Het Rotte Land - Henk Chabot, Florette Dijkstra, Marjolijn van den Assem, Mai van Oers
Een ode aan het landschap, de rivier de Rotte en

5.6.2021 - 07.11.2021

Panorama Chabot - Observatorium
Kunstenaarsgroep Observatorium verkent in Panorama Chabot mogelijke toekomstscenario’s voor het landschap waar

5.6.2021 - 07.11.2021

In de geest van het verzet - Aad de Haas
De markante, non-conformistische Limburgse kunstenaar met Rotterdamse roots, Aad de

23.11.2021 - 16.04.2022

Kunst stelt alles voor - Moderne meesters uit de collecties van het Chabot Museum en Museum Boijmans Van Beuningen
Bekende werken van moderne meesters uit de collecties van het

2 juni 2020 t/m 29 november 2020

“Ik voel me hier gewoon thuis” - Een compleet overzicht van Armando's privéverzameling werken op papier
Overzichtstentoonstelling met de gehele privé-verzameling van Armando (1929-2018). In 50

19 september 2019 t/m 7 maart 2020