Left Right

Notice: Trying to get property 'ID' of non-object in /home/forge/chabotmuseum.nl/public/wp-content/themes/chabotmuseum-18-11-2017/partials/modules/slider.php on line 49
Het Rotte Land
Museum tijdelijk gesloten i.v.m. maatregelen COVID-19

In ‘Het Rotte Land’ brede aandacht voor het werk van de kunstenaar waar het museum voor internationaal expressionisme zijn naam aan ontleent; schilder en beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949). Dit keer staan de Rotte en het landschap centraal. We zien Chabot als schilder en tekenaar van de Rotte, als schilder van de jaargetijden, maar ook als schilder die het bombardement op Rotterdam vanuit zijn dijkwoning en atelier aan de Rotte indringend heeft verbeeld. In het kader van 750 jaar Dam in de Rotte in 2020 toont het Chabot Museum een overzicht van de schilderijen die Chabot heeft gemaakt in zijn atelier aan de rivier de Rotte.

Voorjaar 1934 betrekken Henk Chabot en zijn vrouw To het dijkhuis met atelierschuur aan de Rotte, net buiten Rotterdam op de grens met Hillegersberg. Hier schildert hij tot aan zijn overlijden in 1949 een eindeloze reeks figuren, dieren en landschappen.

Als ‘schilder van de Rotte’ schildert hij lente- en herfstlandschappen in vele variaties, winterlandschappen van helderwit tot vuilgrijs, en magistrale zomers in uitbundige kleuren waarin de wolkenketens nog meer dan voorheen een zelfstandig landschap vormen. Het samenspel van land en lucht komt samen in een horizon waarop en waarlangs huizen en schuren zich aaneenrijgen.

Ook tijdens de oorlogsjaren schildert Chabot door aan een imposant oeuvre. Er ontstaan indrukwekkende schilderijen van vluchtelingen en bekende werken als Brand van Rotterdam in 1940 en Zomer (‘Vrede’) in 1945. Na de oorlog ontstaat een serie schilderijen waarin de maan een koel licht werpt op het nachtelijke landschap en de kleuren expressief oplichten. In zijn laatste levensjaren schildert hij, naast zelfportretten, meer felgekleurde lentelandschappen.

De tentoonstelling belicht zijn leven en werk aan de rivier de Rotte vanuit de verbeelding van drie hedendaagse beeldend kunstenaars uit de omvangrijke schenking van de “>collectie van Armando aan het Chabot Museum.

Florette Dijkstra reflecteert in een serie nieuwe tekeningen op (de plek van) het atelier van Chabot aan de Rotte. Daarnaast tonen Marjolijn van den Assem en Mai van Oers een inspirerende ingang in de wereld van de verbeelding die heerst in het kunstenaarsatelier en gaan daarmee een relatie aan met het werk dat ontstond in het atelier van hun collega Henk Chabot.

Op de begane grond een presentatie van OBSERVATORIUM:

PANORAMA CHABOT

Kunstenaarsgroep Observatorium verkent in Panorama Chabot mogelijke toekomstscenario’s voor het landschap waar Chabot een groot deel van zijn leven woonde en werkte en dat nu doorsneden wordt door de nieuwe ringsnelweg van Rotterdam. Het uitzicht anno nu vanaf de Rottedijk is een laatste rest horizon binnen de stadsgrenzen. Waar de schilder Henk Chabot landerijen, rivier en wolkenluchten schilderde, is een snelwegtunnel in aanleg.Een pleidooi voor een beschermd vergezicht als eerbetoon aan de kunstenaar.

Een heel museum voor jezelf.
In de witte villa van Chabot Museum Rotterdam sta je oog in oog met kunst. In alle rust en hoogstpersoonlijk. (max. 6 pers. / half uur)
Reserveren van je persoonlijke tijdslot kan hier:
Koop Tickets

Meer

Archief

In de geest van het verzet - Aad de Haas
Op 30 december 2020 zou Aad de Haas (Rotterdam, 1920

najaar 2021

Kunst stelt alles voor - Moderne meesters uit de collecties van het Chabot Museum en Museum Boijmans Van Beuningen
Bekende werken van moderne meesters uit de collecties van het

2 juni 2020 t/m 29 november 2020

“Ik voel me hier gewoon thuis” - Een compleet overzicht van Armando's privéverzameling werken op papier
Overzichtstentoonstelling met de gehele privé-verzameling van Armando (1929-2018). In 50

19 september 2019 t/m 7 maart 2020

Chabot Museum Rotterdam_tentoonstelling Branding Rotterdam_foto Lotte Stekelenburg
Branding Rotterdam - de internationale avant-garde tijdens het interbellum in Rotterdam
De internationale Avant-garde tijdens het interbellum in Rotterdam, belicht vanuit

19 maart 2019 t/m 1 september 2019

Chabot van Rotterdam - Schilderijen, beelden, tekeningen
In deze tentoonstelling brede aandacht voor het werk van de

27 november 2018 - 3 maart 2019

Georg Stahl (1903- 1982) - The Language of Informal Art
Deze tentoonstelling geeft een beknopt overzicht van schilderijen en werken

1 juli t/m 30 september

Vrienden voor het leven - Henk Chabot en Adriaan van der Plas
Adriaan van der Plas (1899-1974) en Henk Chabot (1894-1949) waren

4 maart t/m 17 juni 2018

De Stijl van Chabot II - schilderijen en beelden uit de eigen collectie
Op veler verzoek toont het Chabot Museum een brede selectie

31 oktober 2017 t/m 18 februari 2018

Laurens van Kuik - Schilder van het volstrekt moderne
Voor het eerst toont het Chabot Museum de werken van

31 oktober 2017 - 18 februari 2018

Inleven / inlijven - Marjolijn van den Assem ontmoet Henk Chabot
Herinnering aan het weerbarstig  landschap als leidraad en houvast. Deze

20 juni - 22 oktober 2017