Rondleiding UNESCO werelderfgoed Van Nellefabriek

Misschien wel de mooiste fabriek ter wereld. De Van Nellefabriek. Net als het Chabot Museum een parel van het Rotterdamse Nieuwe Bouwen. Ieder weekend organiseren we samen met UrbanGuides rondleidingen.

Liever met je eigen groep op een moment dat jou het beste uitkomt? Informeer naar de mogelijkheden voor groepen.

Ieder weekend

€ 19,50 / 17,50 (museumkaart) / € 15,- (Rotterdampas)

Incl. entree Chabot Museum

Koop Tickets

Het Chabot Museum (Baas & Stokla, 1938) en UNESCO Werelderfgoed Van Nellefabriek (Brinkman & Van der Vlugt, 1930) zijn twee prachtige voorbeelden van Het Nieuwe Bouwen en nauw verwant aan het internationaal vermaarde Bauhaus. Kom er alles over te weten in deze rondleiding met een gids van UrbanGuides.

De rondleidingen starten in de Van Nellefabriek. De gids wacht je op bij de portiersloge aan het begin van het terrein.

 • Ontmoetingspunt:
  De rondleiding start bij de portiersloge aan het begin van het terrein. Hier ontmoet je de gids.
 • Het adres:
  Van Nellefabriek
  Van Nelleweg 1 Rotterdam
 • Er is voldoende (betaalde) parkeergelegenheid op het terrein
 • Openbaar Vervoer:
  Bus 38 vanaf het Centraal Station, halte Beukelsbrug.
 • De bus vertrekt iedere 20 minuten en doet er 10 minuten over.
 • Of met de fiets! Het is een ritje van 15 a 20 minuten van het Museumpark tot aan de Van Nellefabriek.
 • Vanaf 4 september 2023 is er géén pendelbus tussen het Chabot Museum en de Van Nellefabriek.
 • Met een kaartje voor de rondleiding ben je ook van harte welkom om het Chabot Museum te bezoeken!
Licht, lucht en ruimte

Nét voor de pandemische uitbraak van de Spaanse Griep besloot de Rotterdamse firma Van Nelle tot de bouw van een grote, nieuwe fabriek om al hun bedompte en slecht geventileerde pandjes in de binnenstad te vervangen. Het zou een progressief en revolutionair ontwerp worden, waardoor lucht, licht en ruimte een heel nieuwe betekenis kregen in de architectuur. Tot op de dag van vandaag is het zonder twijfel een van de meest bijzondere gebouwen die de stad rijk is; Le Corbusier noemde het niet voor niets “het mooiste schouwspel van de moderne tijd”.

Met een ervaren architectuurgids wandel je in een groep door de fabriek die nog volop in gebruik is als bedrijfsverzamelgebouw. De architectuur, de geschiedenis van Van Nelle, het productieproces in de fabriek en de transformatie naar een nieuwe toekomst komen aan bod.

Bouwen voor het licht

Bezoek voorafgaand of aansluitend aan de rondleiding door de Van Nellefabriek ook het Chabot Museum. Hier beleef je de modernistische, lichte architectuur en de afwisselende tentoonstellingen.

Het is erg leuk om voor je bezoek aan de Van Nellefabriek en het Chabot Museum de film Bouwen voor het Licht (Vincent Verweij, Jan Frederik Groot, Anna Abrahams, 1991) te bekijken, over de bouw van de Van Nellefabriek en de idealen die hieraan ten grondslag lagen.

Bouwen voor het licht deel 1

TIP!

Bezoek ook Huis Sonneveld, net als het Chabot Museum een van de modernistische Museumparkvilla’s in de stijl van het Nieuwe Bouwen.

Gerelateerd

Thuis in het Chabot Museum

Armando schenkt zijn privé-verzameling aan Chabot Museum 400 werken van 121 kunstenaars Het Chabot Museum heeft enige tijd geleden van...

Het museum

Een bezoek aan het museum brengt een bijzondere combinatie van moderne kunst, architectuur en geschiedenis. In de lichte open ruimtes...

Ik ga alles zien

Rondleiding voor alle leeftijden met Peggy Verzett ‘Een kunstwerk zet iets in je aan’ , dat zegt kunstenaar, dichter en...