Rondleiding Met Chabot naar Van Nelle

Misschien wel de mooiste fabriek ter wereld. De Van Nellefabriek. Net als het Chabot Museum een parel van het Rotterdamse Nieuwe Bouwen. Ieder weekend organiseren we samen met UrbanGuides rondleidingen in dit UNESCO werelderfgoed.

Ieder weekend

€ 19,50 / 17,50 (museumkaart) / € 15,- (Rotterdampas)

Incl. entree Chabot Museum

Koop Tickets

Vanaf 4 september rijdt er geen pendelbus tussen het Chabot Museum en de Van Nellefabriek.

Het Chabot Museum (Baas & Stokla, 1938) en UNESCO Werelderfgoed Van Nellefabriek (Brinkman & Van der Vlugt, 1930) zijn twee prachtige voorbeelden van Het Nieuwe Bouwen en nauw verwant aan het internationaal vermaarde Bauhaus. Kom er alles over te weten in deze rondleiding met een gids van UrbanGuides.

De rondleidingen starten in de Van Nellefabriek. De gids wacht je op bij de portiersloge aan het begin van het terrein.

Licht, lucht en ruimte

Nét voor de pandemische uitbraak van de Spaanse Griep besloot de Rotterdamse firma Van Nelle tot de bouw van een grote, nieuwe fabriek om al hun bedompte en slecht geventileerde pandjes in de binnenstad te vervangen. Het zou een progressief en revolutionair ontwerp worden, waardoor lucht, licht en ruimte een heel nieuwe betekenis kregen in de architectuur. Tot op de dag van vandaag is het zonder twijfel een van de meest bijzondere gebouwen die de stad rijk is; Le Corbusier noemde het niet voor niets “het mooiste schouwspel van de moderne tijd”.

Met een ervaren architectuurgids wandel je in een groep door de fabriek. De architectuur, de geschiedenis van Van Nelle, het productieproces in de fabriek en de transformatie naar een nieuwe toekomst komen aan bod. Met de recente corona pandemie in het achterhoofd is het extra bijzonder om te zien hoe de ontwerpers op het gebied van hygiëne en ventilatie hun tijd ver vooruit waren.

Bouwen voor het licht

Bezoek voorafgaand of aansluitend aan de rondleiding door de Van Nellefabriek ook het Chabot Museum. Hier beleef je de modernistische, lichte architectuur en de afwisselende tentoonstellingen.

Het is erg leuk om voor je bezoek aan de Van Nellefabriek en het Chabot Museum de film Bouwen voor het Licht (Vincent Verweij, Jan Frederik Groot, Anna Abrahams, 1991) te bekijken, over de bouw van de Van Nellefabriek en de idealen die hieraan ten grondslag lagen.

Bouwen voor het licht deel 1
Praktische informatie, voor je bezoek
 • Ontmoetingspunt:
  De rondleiding start bij de portiersloge aan het begin van het terrein. Hier ontmoet je de gids.
 • Het adres:
  Van Nellefabriek
  Van Nelleweg 1 Rotterdam
 • Er is voldoende (betaalde) parkeergelegenheid op het terrein
 • Openbaar Vervoer:
  Bus 38 vanaf het Centraal Station, halte Beukelsbrug.
 • De bus vertrekt iedere 20 minuten en doet er 10 minuten over.
 • Of met de fiets! Het is een ritje van 15 a 20 minuten van het Museumpark tot aan de Van Nellefabriek.
 • Vanaf 4 september 2023 is er géén pendelbus tussen het Chabot Museum en de Van Nellefabriek.
 • Met een kaartje voor de rondleiding ben je ook van harte welkom om het Chabot Museum te bezoeken!

TIP!

Bezoek ook Huis Sonneveld, net als het Chabot Museum een van de modernistische Museumparkvilla’s. In combinatie met de Rondleiding Van Nelle ontvang je korting op het combiticket Chabot Museum & Huis Sonneveld. Na reservering van de rondleiding ontvang je een kortingscode.

Gerelateerd

Georg Stahl jr. over het werk van zijn vader

Bekijk hier een kort fragment uit een interview met Georg Stahl over zijn vader voor RTV Rijnmond:   Vrijdag 31...

Schenking oorlogscollectie Chabot

De oorlogscollectie met 26 werken van Henk Chabot zijn als schenking overgedragen aan het Chabot Museum....

Ik ga alles zien

Rondleiding voor alle leeftijden met Peggy Verzett ‘Een kunstwerk zet iets in je aan’ , dat zegt kunstenaar, dichter en...