Met Chabot naar Van Nelle

Het Chabot Museum (Baas & Stokla, 1938) en UNESCO Werelderfgoed Van Nellefabriek (Brinkman & Van der Vlugt, 1930) zijn nauw verwant aan het internationaal vermaarde Bauhaus. Kom er alles over te weten in deze rondleiding met een gids van UrbanGuides.

De rondleidingen starten in de Van Nellefabriek. De gids wacht je op bij de portiersloge aan het begin van het terrein. Op zaterdag en zondag rijdt ‘onze eigen’ bus tussen het Museumpark en de Van Nellefabriek. De bus vertrekt vanaf het Chabot Museum om 12:40 en om 13:40 uur.

Zaterdag en zondag

€ 19,50 / € 15,-

Inclusief busvervoer Museumpark – Van Nelle – Museumpark

12:40 / 13:40 uur Vertrek bus Chabot Museum
13:00 / 14:00 uur Aanvang rondleiding bij de Van Nellefabriek
14:00 / 15:00 uur Vertrek bus Van Nellefabriek
Licht, lucht en ruimte

Nét voor de pandemische uitbraak van de Spaanse Griep besloot de Rotterdamse firma Van Nelle tot de bouw van een grote, nieuwe fabriek om al hun bedompte en slecht geventileerde pandjes in de binnenstad te vervangen. Het zou een progressief en revolutionair ontwerp worden, waardoor lucht, licht en ruimte een heel nieuwe betekenis kregen in de architectuur. Tot op de dag van vandaag is het zonder twijfel een van de meest bijzondere gebouwen die de stad rijk is; Le Corbusier noemde het niet voor niets “het mooiste schouwspel van de moderne tijd”.

Met een ervaren architectuurgids wandel je in een groep door de fabriek. De architectuur, de geschiedenis van Van Nelle, het productieproces in de fabriek en de transformatie naar een nieuwe toekomst komen aan bod. Met de corona-uitbraak in het achterhoofd is het extra bijzonder om te zien hoe de ontwerpers op het gebied van hygiëne en ventilatie hun tijd ver vooruit waren.

Bouwen voor het licht

Bezoek voorafgaand of aansluitend aan de rondleiding door de Van Nellefabriek ook het Chabot Museum. Hier beleef je niet alleen de modernistische, lichte architectuur en de afwisselende tentoonstellingen, maar ook de film Bouwen voor het Licht (Vincent Verweij, Jan Frederik Groot, Anna Abrahams, 1991), over de bouw van de Van Nellefabriek en de idealen die hieraan ten grondslag lagen.

Koop Tickets
Praktische informatie, voor je bezoek:
  • Je bent van harte welkom om ook het Chabot Museum (gratis) te bezoeken op een moment dat voor jou het meest geschikt is. Zeker weten dat er plaats is? Boek dan een tijdslot. Je ontvangt hiervoor een kortingscode bij je reservering van de rondleiding.
  • Iedere zaterdag en zondag rijdt ‘onze eigen’ pendelbus tussen het Chabot Museum en de Van Nellefabriek. Je kunt hier gratis gebruik van maken. De bus vertrekt om 12:40 uur vanaf het Chabot Museum.
  • Het adres van de Van Nellefabriek:

Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam
Er is voldoende (betaalde) parkeergelegenheid.
Met het openbaar vervoer is bus 38 de lijn die vanaf Centraal Station stopt op de Beukelsbrug, direct voor het fabrieksterrein (trap af naar Van Nelleweg).

Gerelateerd

Boijmans geeft 15 Chabots aan Chabot Museum

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam geeft vijftien schilderijen van Henk Chabot in langdurig bruikleen aan het Chabot Museum. “Samen...

Ik ga alles zien

Rondleiding voor alle leeftijden met Peggy Verzett ‘Een kunstwerk zet iets in je aan’ , dat zegt kunstenaar, dichter en...

De collectie

De collectie van het Chabot Museum geeft een breed beeld van het Rotterdamse kunstklimaat in het interbellum....