Met Chabot naar Van Nelle

Misschien wel de mooiste fabriek ter wereld. De Van Nellefabriek. Ontdek dit UNESCO werelderfgoed nu met het Chabot Museum. Ieder weekend rondleidingen, inclusief pendelbus tussen deze twee parels van Het Nieuwe Bouwen.

Zaterdag en zondag

14:00 & 15:00 uur

Inclusief busvervoer:

€ 21,50 / 17,50 (museumkaart) / € 15,- (Rotterdampas)

Vertrek bus Chabot Museum 13:40 uur

Aanvang rondleiding bij Van Nellefabriek 14:00 uur

Alleen rondleiding, zonder bus:

€ 19,50 / 17,50 (museumkaart) / € 15,- (Rotterdampas)

Aanvang rondleiding bij Van Nellefabriek 15:00 uur

Koop Tickets

Het Chabot Museum (Baas & Stokla, 1938) en UNESCO Werelderfgoed Van Nellefabriek (Brinkman & Van der Vlugt, 1930) zijn twee prachtige voorbeelden van Het Nieuwe Bouwen en nauw verwant aan het internationaal vermaarde Bauhaus. Kom er alles over te weten in deze rondleiding met een gids van UrbanGuides.

De rondleidingen starten in de Van Nellefabriek. De gids wacht je op bij de portiersloge aan het begin van het terrein. Op zaterdag en zondag rijdt ‘onze eigen’ bus tussen het Museumpark en de Van Nellefabriek. De bus vertrekt vanaf het Chabot Museum en brengt je na afloop van de rondleiding ook weer terug.

Licht, lucht en ruimte

Nét voor de pandemische uitbraak van de Spaanse Griep besloot de Rotterdamse firma Van Nelle tot de bouw van een grote, nieuwe fabriek om al hun bedompte en slecht geventileerde pandjes in de binnenstad te vervangen. Het zou een progressief en revolutionair ontwerp worden, waardoor lucht, licht en ruimte een heel nieuwe betekenis kregen in de architectuur. Tot op de dag van vandaag is het zonder twijfel een van de meest bijzondere gebouwen die de stad rijk is; Le Corbusier noemde het niet voor niets “het mooiste schouwspel van de moderne tijd”.

Met een ervaren architectuurgids wandel je in een groep door de fabriek. De architectuur, de geschiedenis van Van Nelle, het productieproces in de fabriek en de transformatie naar een nieuwe toekomst komen aan bod. Met de recente corona pandemie in het achterhoofd is het extra bijzonder om te zien hoe de ontwerpers op het gebied van hygiëne en ventilatie hun tijd ver vooruit waren.

Bouwen voor het licht

Bezoek voorafgaand of aansluitend aan de rondleiding door de Van Nellefabriek ook het Chabot Museum. Hier beleef je de modernistische, lichte architectuur en de afwisselende tentoonstellingen.

Het is erg leuk om voor je bezoek aan de Van Nellefabriek en het Chabot Museum de film Bouwen voor het Licht (Vincent Verweij, Jan Frederik Groot, Anna Abrahams, 1991) te bekijken, over de bouw van de Van Nellefabriek en de idealen die hieraan ten grondslag lagen.

Bouwen voor het licht deel 1
Praktische informatie, voor je bezoek
  • Je bent van harte welkom om ook het Chabot Museum (gratis) te bezoeken op een moment dat voor jou het meest geschikt is. Zeker weten dat er plaats is? Boek dan een tijdslot. Je ontvangt hiervoor een kortingscode bij je reservering van de rondleiding.
  • De rondleiding start bij de portiersloge aan het begin van het terrein. Hier ontmoet je de gids.
  • Iedere zaterdag en zondag rijdt ‘onze eigen’ pendelbus tussen het Chabot Museum en de Van Nellefabriek. De bus vertrekt om 13:40 uur vanaf het Chabot Museum en brengt je natuurlijk ook weer terug.
  • Het adres van de Van Nellefabriek:

Van Nelleweg 1
3044 BC Rotterdam
Er is voldoende (betaalde) parkeergelegenheid.
Met het openbaar vervoer is bus 38 de lijn die vanaf Centraal Station stopt op de Beukelsbrug, direct voor het fabrieksterrein (trap af naar Van Nelleweg).

TIP!

Bezoek ook Huis Sonneveld, net als het Chabot Museum een van de modernistische Museumparkvilla’s. In combinatie met de Rondleiding Van Nelle ontvang je korting op het combiticket Chabot Museum & Huis Sonneveld. Na reservering van de rondleiding ontvang je een kortingscode.

Gerelateerd

Georg Stahl jr. over het werk van zijn vader

Bekijk hier een kort fragment uit een interview met Georg Stahl over zijn vader voor RTV Rijnmond:   Vrijdag 31...

Land van Hoboken

Lezing door ir. Luuk de Boer Zondag 10 september 12:30 uur ( duur 30 minuten) reserveren verplicht via Open Monumentendag...

De collectie

De collectie van het Chabot Museum geeft een breed beeld van het Rotterdamse kunstklimaat in het interbellum....