Boijmans geeft 15 Chabots aan Chabot Museum

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam geeft vijftien schilderijen van Henk Chabot in langdurig bruikleen aan het Chabot Museum. “Samen maken we van het Museumpark een sterke culturele locatie.”

De collecties kwamen in 2019 en 2020 samen in twee tentoonstellingen onder de noemer Boijmans bij de Buren. Nu wordt de samenwerking voortgezet met een langdurig bruikleen van 15 schilderijen van Henk Chabot uit de collectie van Museum Boijmans van Beuningen. Met deze belangrijke aanvulling kan het Chabot Museum een breder en veelzijdiger beeld geven van deze toonaangevende Rotterdamse schilder en beeldhouwer. De werken zullen later dit jaar te zien zijn in een tentoonstelling in het Chabot Museum.

Sandra Kisters, Hoofd collectie en onderzoek, Museum Boijmans Van Beuningen:

“Graag houden we de kunstcollectie zo zichtbaar mogelijk. Samenwerkingen als deze, met collega-instellingen in Rotterdam, vinden wij als Rotterdams kunstmuseum ook zeer belangrijk. Samen maken we van het Museumpark een sterke culturele locatie.”

Jisca Bijlsma, directeur Chabot Museum:

“Een prachtige selectie monumentale schilderijen die representatief is voor de verschillende perioden binnen het oeuvre van Chabot, en daarmee een belangrijke aanvulling op onze kerncollectie werken uit de oorlogsjaren. Hiermee kunnen we ons beleid als museum voor internationaal expressionisme verder versterken. We waarderen de samenwerking als directe buren zeer. ”

CHABOT IN DE BOIJMANS COLLECTIE

Museum Boijmans Van Beuningen heeft schilderijen (22), beelden (2) en een belangrijke collectie tekeningen (18) van Henk Chabot in de collectie. Het overgrote deel van de werken die nu in bruikleen worden gegeven zijn in 1955 door toenmalig directeur van Museum Boijmans J.C. Ebbinge Wubben geselecteerd uit de nalatenschap van de weduwe van de kunstenaar, Antonia Chabot-Tolenaars.

De schilderijen variëren van de met tempera en krijt op dun doek geschilderde werken uit de vroege jaren dertig als Honingerdijk (1931) tot werken uit zijn laatste jaren zoals het magistrale in felrood geschilderde Grazende koeien (1948). De vijftien schilderijen die worden overgedragen zijn een aanvulling op drie schilderijen van Chabot die Museum Boijmans Van Beuningen eerder in langdurig bruikleen bij het Chabot Museum onderbracht. De schilderijen tonen de voor de kunstenaar bekende thema’s. Door Chabot zelf vaak uitgedrukt als: ‘ik schilder mensen, dieren en polders’.

DIT NAJAAR TE ZIEN IN CHABOT MUSEUM

Dit najaar toont het museum de nieuwe bruiklenen in de context van de eigen collectie. De verhalen achter de schilderijen worden uitgediept en vanuit diverse invalshoeken belicht, in samenwerking met kunstenaars, schrijvers, musici en dansers. Een intieme kunstbeleving op wereldniveau.

INTERNATIONAAL KUNSTPODIUM MUSEUMPARK

Het Chabot Museum voor internationaal expressionisme is sinds 1993 gehuisvest in een icoon van het Nieuwe Bouwen, gelegen in het bruisende Rotterdamse Museumpark. In de lichte open ruimtes van een van de mooiste villa’s van Rotterdam sta je oog in oog met de monumentale werken van  Chabot, zijn tijdgenoten en hedendaagse geestverwanten.

Museum Boijmans Van Beuningen is momenteel gesloten vanwege de grootschalige verbouwing. In 2026 openen de deuren van het gerenoveerde en vernieuwde Rotterdamse museumgebouw. Alle ruim 151.000 kunstwerken worden eind dit jaar ontsloten in het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. De komst van Depot Boijmans Van Beuningen vergroot de aantrekkingskracht van het Museumpark als internationaal kunstpodium.

  • Afbeelding boven: Twee schilderijen uit het langdurig bruikleen van Museum Boijmans Van Beuningen in een eerdere tentoonstelling (2017) in het Chabot Museum. Links: Henk Chabot (1894 – 1949), Grazende koeien, 1948, olieverf op doek, 120 x 151 cm, Collectie Chabot Museum Rotterdam, langdurig bruikleen Museum Boijmans Van Beuningen Rechts: Henk Chabot (1894 – 1949), Betuwse lente, 1948, olieverf op doek, 107 x 145 cm, Collectie Chabot Museum Rotterdam, langdurig bruikleen Museum Boijmans Van Beuningen

Gerelateerd

De collectie

De collectie van het Chabot Museum geeft een breed beeld van het Rotterdamse kunstklimaat in het interbellum....

Henk Chabot

Schilder en beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949) woonde en werkte in Rotterdam en was in de periode tussen de twee wereldoorlogen...

De collectie Schortemeijer

Kees Schortemeijer (1894-1979) bracht een omvangrijke collectie bijeen van beelden en werken op papier van Rotterdamse kunstenaars, maar ook een...