Meet the artist: rondleiding met Emma van Noort door de Kiefhoek

Rotterdam Architectuurmaand

Chabot Museum en UrbanGuides presenteren ‘Christine’s Choreography’ van Emma van Noort in museumwoning De Kiefhoek. Laat je meevoeren door een modernistische arbeiderswoning uit 1929 onder leiding van de kunstenaar zelf die de progressieve woonprincipes van toen vergelijkt met hoe wij nu tegen wonen, huiselijkheid en het huishouden aankijken.

Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand resideert Emma van Noort in de museumwoning. Zij laat zich inspireren door de impact van de gestandaardiseerde principes op de moderne woning. Zij neemt deze principes onder de loep door op unieke locaties installaties te maken en met bezoekers over deze woonprincipes van gedachte te wisselen. Zo maakte zij onlangs nog een publicatie over de iconische keuken uit 1938 van Piet Zwart voor de firma Bruynzeel. Een keuken die tot op de dag van vandaag nog geproduceerd wordt. In de museumwoning kijkt zij kritisch naar het credo ‘vorm volgt functie’ van Functionalisten als J.J.P. Oud en toetst ze of de beweegredenen van deze stroming nog wel functioneel zijn.

De rondleiding vindt plaats in De Kiefhoek van J.J.P Oud. Deze woonwijk is het onbetwiste hoogtepunt van het modernisme in de Rotterdamse sociale woningbouw. Oud bouwde eind jaren twintig deze hypermoderne rijtjeshuizen met identieke gevels en interieurs, uniform om gemeenschapszin uit te stralen.

Zondag 11 en 18 juni 2023

13:00 – 14:00 uur

Locatie:

Museumwoning De Kiefhoek

Hendrik-Idoplein 2

3073 RC Rotterdam

Organisator:

Chabot Museum en UrbanGuides i.s.m. Emma van Noort

Toegang:

€10,00 incl bezoek aan de museumwoning en entree Chabot Museum

Voertaal:

Nederlands

Mede mogelijk gemaakt: Woonstad

Koop Tickets

Gerelateerd

Breed gedragen Rotterdams initiatief

Mede dankzij de steun van een trouwe groep donateurs is het Chabot Museum geworden wat het nu is. Een breed...

Georg Stahl jr. over het werk van zijn vader

Bekijk hier een kort fragment uit een interview met Georg Stahl over zijn vader voor RTV Rijnmond:   Vrijdag 31...

Ik ga alles zien

Rondleiding voor alle leeftijden met Peggy Verzett ‘Een kunstwerk zet iets in je aan’ , dat zegt kunstenaar, dichter en...