Nieuwe schenkingen hedendaagse kunst voor collectie Chabot Museum Rotterdam

Het Chabot Museum in Rotterdam ontwikkelt zich tot een plek waar hedendaagse kunstenaars zich sterk thuis voelen. Dankbaar mocht het museum recent twee belangrijke schenkingen ontvangen.

Naar aanleiding van de tentoonstelling INLEVEN/ INLIJVEN – Marjolijn van den Assem ontmoet Henk Chabot (zomer 2017) schonk Marjolijn van den Assem haar monumentale werk Via Campagnano (1 t/m 21), 2002/2003, potlood op museumkarton, 28 delig, elk 30 x 23 cm. Uit een particuliere collectie ontving het museum Rotterdam, Schiedamsedijk 14 V ’40, 2005, houtskool en oilstick op doek, 120 x 170 cm, van Raquel Maulwurf. Beide kunstenaars waren al met enkele werken vertegenwoordigd in de collectie van het Chabot Museum in de omvangrijke schenking van Armando met ruim 400 werken op papier van 121 hedendaagse kunstenaars uit vooral Nederland en Duitsland.

Marjolijn van den Assem
Via Campagnano van Marjolijn van den Assem was samen met werken van Henk Chabot (1894-1949) te zien in de tentoonstelling INLEVEN / INLIJVEN en lijkt voor één van de muren van het Chabot Museum gemaakt. Dit werk, bestaande uit meerdere delen is representatief voor de werkwijze van Marjolijn van den Assem. Het is de weergave van een daadwerkelijke wandeling langs één van de plekken die Nietzsche heeft bezocht. Naderhand, in het atelier, heeft Van den Assem, vanuit haar herinnering, het landschap minutieus in beeld gebracht, waarmee ze zich de plek toe-eigent. Bij de tentoonstelling INLEVEN / INLIJVEN is een publicatie verschenen, waarin ook dit werk is opgenomen.

Raquel Maulwurf
Rotterdam, Schiedamsedijk 14 V ’40 van Raquel Maulwurf is vanaf 4 maart te zien in het Chabot Museum, samen met Brand van Rotterdam (1940) van Henk Chabot. Het werk is onderdeel van de serie Trümmerfelder, waarin Maulwurf de verwoestingen van verschillende Europese steden in de Tweede wereldoorlog in beeld brengt. Centrale thema’s in haar werk zijn destructie, de overblijfselen van oorlog, de vernielzucht van de mens en meer recent natuurgeweld en ecologische rampen. Ter gelegenheid van deze schenking is er een speciaal programma op internationale ‘Slow Art Day’ 14 april, i.s.m. Woordnacht.

Gerelateerd

Schenking oorlogscollectie Chabot

De oorlogscollectie met 26 werken van Henk Chabot zijn als schenking overgedragen aan het Chabot Museum....

Visit the Van Nelle Factories with Chabot

Along the bank of the river Schie lies a remarkable UNESCO World Heritage site: the Van Nelle Factory. The unique building from 1931...

Doe een vriendschap cadeau!

En ontvang een luxe kaartenbox Mede dankzij de steun van een trouwe groep donateurs is het Chabot Museum uitgegroeid tot...