De collectie

De collectie van het Chabot Museum is in de afgelopen jaren uitgebreid met belangrijke schenkingen, legaten en langdurig bruiklenen. Zo verkreeg het museum een  bruikleen van 18 schilderijen van Chabot uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en schonk initiatiefnemer van het Chabot Museum, Christien Grootveld-Parrée de ‘oorlogscollectie’ met 26 werken van Chabot uit de periode 1940-1945.

Daarnaast heeft het museum sinds de opening diverse schenkingen en legaten mogen ontvangen van Chabot en van (Rotterdamse) tijdgenoten, met de collectie Schortemeijer als belangrijke aanwinst. Deze deelcollectie omvat ca. 470 objecten: beeldende kunst van voornamelijk Rotterdamse kunstenaars, maar ook etnografica, affiches, documentatie- en filmmateriaal en 18 documentaire kunstenaarsalbums. Tezamen geeft de collectie een breed beeld van het Rotterdamse kunstklimaat in het interbellum. Naast deze museale collecties beschikt het Chabot Museum over een handbibliotheek met naslagwerken waaronder eigen uitgaven, de bibliotheek van de kunstenaar Hendrik Chabot, krantenknipsels, recensies, archivalia, beeldmateriaal.

Kunstenaar Armando (1929 – 2018) doneerde in 2014 zijn gehele privé-verzameling aan het Chabot Museum. In 50 jaar tijd verzamelde hij bijna 400 werken van 140 voornamelijk Nederlandse en Duitse hedendaagse kunstenaars. Armando had een grote voorliefde voor werken op papier: ‘Een goede tekening. Dat is voor mij schoonheid’. Tot aan zijn dood in juli 2018 bleef Armando werken aankopen die hun weg vonden naar het Chabot Museum. ‘Ik voel me hier gewoon thuis’ sprak de kunstenaar bij een van zijn bezoeken aan het museum. Van 16 tot 19  maart 2023 is een uitgebreide selectie van deze collectie Armando te zien in een tentoonstelling op de kunstmanifestatie Art on Paper Amsterdam.

Gerelateerd

Doe een vriendschap cadeau!

En ontvang een luxe kaartenbox Mede dankzij de steun van een trouwe groep donateurs is het Chabot Museum uitgegroeid tot...

De collectie Schortemeijer

Kees Schortemeijer (1894-1979) bracht een omvangrijke collectie bijeen van beelden en werken op papier van Rotterdamse kunstenaars, maar ook een...

Georg Stahl jr. over het werk van zijn vader

Bekijk hier een kort fragment uit een interview met Georg Stahl over zijn vader voor RTV Rijnmond:   Vrijdag 31...