(Vrijwilligers)vacature

Het Chabot Museum Rotterdam en Urban Guides zoeken voor de weekenden, locatie Portiersloge Van Nellefabriek UNESCO Werelderfgoed,

enthousiaste publieksmedewerkers
met brede interesse in kunst, architectuur, erfgoed en mensen

De portiersloge aan het begin van het Van Nelleterrein is vanaf 15 juni 2024 officieel te bezoeken als een prettige kleinschalige bezoekersfaciliteit; een plek van waaruit alle rondleidingen over en in deze parel van ‘Licht, lucht en ruimte’ met de Urban Guides starten. En waar ook een kleine presentatie is te zien rond 10 jaar Van Nelle Unesco Werelderfgoed.

Zelf centraal gehuisvest in een parel van het Nieuwe Bouwen in het Museumpark Rotterdam, organiseert het Chabot Museum Rotterdam al jaren de rondleidingen bij Van Nelle in – misschien wel de mooiste fabriek ter wereld – als een van de programmalijnen waarmee het museum zich actief met de stad verbindt. Ook in combinatiebezoek, en bij speciale gelegenheden met een busverbinding tussen Museumpark en Van Nelle Fabriek.

Het Chabot Museum positioneert zich als museum voor internationaal expressionisme, gehuisvest in een van de mooiste villa’s van Rotterdam. Het biedt een rustige museale omgeving waarin volop ruimte is voor een persoonlijke beleving van moderne en hedendaagse kunst, architectuur en geschiedenis. Een professioneel kernteam, ondersteund door een hecht team van vrijwilligers, organiseert tentoonstellingen en activiteiten, zowel binnen als buiten de eigen muren, in samenspraak met verschillende partners en doelgroepen in Rotterdam en daarbuiten. Er zijn naast tentoonstellingen en activiteiten in het museum twee programmalijnen geformuleerd te weten Land van Chabot (rond de plek waar de kunstenaar heeft gewoond en gewerkt aan de Rotte) en Met Chabot naar Van Nelle UNESCO Werelderfgoed. De diverse verhalen gerelateerd aan werk en leven van de kunstenaar en zijn tijd blijken daarbij steeds weer een actuele bron van inspiratie die tot verrassende nieuwe verbindingen en inzichten kunnen leiden.  

Voor ontmoetingen met en vragen vanuit de bezoekers op de locatie portiersloge Van Nellefabriek zijn we op zoek naar vrijwilligers. 

Wat ga je doen? 

 • Je informeert het publiek over het aanbod en over actuele rondleidingen en mogelijkheden op basis van de informatie die je van ons krijgt. 
 • Je bent inzetbaar in de weekenden, zo mogelijk ook in het museum en hebt contact met onze bezoekers
 • Je spreekt naast Nederlands ook een andere taal, bijvoorbeeld Engels, Duits en/of Frans. 
 • Je weet je enthousiasme over te brengen op het publiek en bent in staat daarbij rekening te houden met wensen en verwachtingen van de bezoekers, en weet deze ook te registreren 
 • Als het nodig is verwijs je door naar andere collega’s, de rondleiders of naar medewerkers van het museum
 • Bij voorkeur ben je minimaal één keer per 2 weken in het weekend (een middag) beschikbaar. 
 • Je treedt op als gastheer/gastvrouw en bent daarmee één van de gezichten van het museum. 

Wie ben jij? 

 • Je hebt interesse in (lokale) kunst, architectuur, erfgoed, en je bent bereid je hierin te verdiepen. 
 • Je bent leergierig en staat open voor nieuwe dingen. 
 • Je kunt je goed in anderen verplaatsen en staat open voor de emoties, houding en motivatie van de ander. 
 • Je kunt goed samenwerken en bent sociaal ingesteld. 
 • Je bent breed geïnteresseerd in Rotterdam en de periode van het Nieuwe Bouwen en je bent bereid je nieuw te verdiepen en dit ook uit te dragen.

Wat bieden wij? 

Een museale, creatieve omgeving waar veel mogelijkheden zijn om kennis op te doen over diverse onderwerpen. Door een wisselend tentoonstellingsprogramma komen steeds andere (Rotterdamse) onderwerpen voor het voetlicht. Vrijwilligers zijn heel belangrijk voor het museum en worden vanzelfsprekend uitgenodigd voor openingen en feestelijke bijeenkomsten. De communicatielijnen in het museum zijn kort en plezierig. Ter ondersteuning van je werkzaamheden in het museum bieden we trainingen aan. We bieden vergoeding van gemaakte (reis)kosten. 

Interesse? 

Ben je enthousiast over bovenstaande werkzaamheden en herken jij je in dit profiel? Dan zijn wij op zoek naar jou. Neem contact op met Marjolein Wibier, directie-assistent via secretariaat@chabotmuseum.nl  om te solliciteren.
Graag ontvangen we van jou een korte beschrijving of cv en een kort antwoord op de volgende drie vragen: 

 • Waarom wil je vrijwilligerswerk doen bij Van Nelle en het Chabot Museum? 
 • Wat trekt jou aan in het contact met publiek? 
 • Voor bezoekers vertegenwoordig jij het museum. Hoe zou jij dan over willen komen bij het publiek en hoe doe je dat? 

Voor meer informatie zie ook onze website www.chabotmuseum.nl.                                                     
Na ontvangst van je sollicitatie nemen wij spoedig contact met je op. 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld   

  

Gerelateerd

Gift in motion

Rotterdamse kunstenaar Laura Grimm verplaatste in maart 2024 drie weken lang haar atelier naar de cultuurcoachscholen van het Chabot Museum....

INSTAPRONDLEIDING

Voor volwassenen en kinderen Meer weten en meer zien? Ga mee met een rondleiding door een ervaren gids! Kom alles...

Christine Lavant

De Oostenrijkse schrijfster Christine Lavant (1915-1973) werd meerdere malen geportretteerd door Werner Berg in schilderijen, tekeningen en grafiek. Deze zijn...