Simultaan Modernisme

Tijdens Simultaan Modernisme bezoekt u met één combiticket vier modernistische parels in Rotterdam (met bijbehorende tentoonstellingen): UNESCO Werelderfgoed Van Nellefabriek, Chabot Museum, Huis Sonneveld en De Kiefhoek. Het combiticket kost € 17,50 (€ 12,50 met Museumkaart/Rotterdampas) en is verkrijgbaar in de webshop van het Chabot Museum. Het is niet persoonsgebonden en te gebruiken t/m 19 februari (U hoeft dus niet alle locaties op één dag te bezoeken.).

In de webshop kunt u ook een kaartje kopen voor de instaprondleiding door de Van Nellefabriek. Let wel: dit toegangsbewijs à € 7,50 is alleen geldig i.c.m. het combiticket van Simultaan Modernisme.

Koop Tickets

 

SIMULTAAN MODERNISME

Simultaan Modernisme is een internationaal samenwerkingsproject tussen UNESCO Werelderfgoederen Van Nellefabriek en Bauhaus Dessau, dat tegelijkertijd in Rotterdam en Dessau (Duitsland) plaatsvindt. In Rotterdam wordt het project gedragen door Stichting Werelderfgoed Van Nelle, de Museumparkvilla’s – Huis Sonneveld en Chabot Museum- en De Kiefhoek. De vier locaties, en bijbehorende tentoonstellingen, geven een helder beeld van de voornaamste ontwikkelingen van het modernisme in Rotterdam en Dessau.

 

  • Van Nellefabriek Rotterdam, ca 1930, foto Jan Kamman – Bauhausgebouw Dessau, 1926, foto Lucia Moholy 1926

De Van Nellefabriek, nu bijna 90 jaar oud, is een landmark in architectuurstad Rotterdam en wordt wereldwijd beschouwd als een van de iconen van het modernisme. In 2014 werd de Van Nellefabriek benoemd tot UNESCO Werelderfgoed. Een mooie aanleiding om de historische, nauwe banden met UNESCO Werelderfgoed Stichting Bauhaus Dessau opnieuw aan te halen en de krachten te bundelen.

  • Huis Sonneveld Rotterdam, 1933, foto Jan Kamman – Haus Gropius Dessau, 1926, foto Walter Stiehr

Tussen Dessau en Rotterdam bestond begin vorige eeuw een intensieve uitwisseling van ideeën, gericht op het gemeenschappelijk werken aan verbetering van een onthechte maatschappij. Dit gemeenschappelijk streven kwam vooral sterk tot uitdrukking in een functionele ontwerptaal. Stiftung Bauhaus Dessau en de Van Nellefabriek, maar ook de directeurswoningen Haus Gropius (UNESCO) en Huis Sonneveld (Rijksmonument), of de experimentele wijken voor sociale woningbouw, Siedlung Torten en de Kiefhoek (Rijksmonument), zijn als vergelijkbare architectonische iconen uit beide steden te beschouwen. Fabriek, school, villa of arbeiderswoning, de moderne gebouwen in Rotterdam en Dessau droegen de belofte in zich van een betere toekomst. Ze moesten de verhouding tussen werk en wonen, stad en levensstijl kwalitatief nieuwe impulsen geven.

  • Woonwijk Kiefhoek Rotterdam, 1925-1930, foto Evert van Ojen – Siedlung Törten Dessau, 1927, foto Baubüro Gropius

Simultaan Modernisme blaast de relatie tussen Rotterdam en Dessau, die aan het begin van de vorige eeuw een levendige uitwisseling van ideeën behelsde, nieuw leven in. In een gezamenlijk project van Stichting Werelderfgoed Van Nelle, de Museumparkvilla’s -Huis Sonneveld en Chabot Museum- en De Kiefhoek, geven de tentoonstellingen en locaties een helder beeld van de voornaamste ontwikkelingen uit de periode van het modernisme in Rotterdam en Dessau.

8 oktober 2016 t/m 19 februari 2017

Gerelateerd

Rondleiding Museumparkvilla’s

Een rondleiding langs de modernistische villa’s aan het Museumpark. De tour start én eindigt bij het Chabot Museum. Een enthousiaste...

Rondleiding Van Nellefabriek

Tijdens Simultaan Modernisme (18 oktober 2016 t/m 19 februari 2017) biedt het Chabot Museum zes dagen per week instaprondleidingen aan...

Met Chabot op reis naar Bauhaus in Duitsland

27 t/m 31 januari 2017   DE REIS IS VOLGEBOEKT Maar: er liggen nog meer activiteiten in het verschiet. De...