Henk Chabot – Mens, dier, polder - Landschappen, dier- en figuurstukken
13 oktober 2015 - 6 maart 2016

Belangrijke werken Chabot weer te zien
Na de succesvolle tentoonstelling Armando: Brokstukken / Bruchstücke is dit de tweede tentoonstelling in het kader van het herdenkingsjaar 2015, waarin het bombardement op Rotterdam wordt herdacht en de vrijheid gevierd. De collectie schilderijen van Chabot uit de periode 1940 – 1945 vormt de kerncollectie van het Chabot Museum. Een selectie werken uit deze periode wordt nu in een bredere context belicht.

Universele thema’s en monumentale doeken
Schilder en beeldhouwer Henk Chabot (1894-1949) woonde en werkte aan de Rotte, net buiten de stad Rotterdam. Hier schilderde hij in een bescheiden atelier zijn omgeving; de polders, de dieren, de mensen. In de oorlogsjaren schilderde hij op indrukwekkende wijze het beroemde schilderij Brand van Rotterdam, maar ook onderduikers, gevangenen en mensen op de vlucht. Ook in de monumentale landschappen en dierstukken worden universele thema’s aangesproken en zijn de emoties van die tijd – de crisisjaren en de daaropvolgende oorlogsjaren- voelbaar.

Schilder van mensen, dieren en polders
De titel Mens, dier, polder is gebaseerd op de wijze waarop Chabot zelf beknopt over zijn werk sprak. Kernachtiger kan het bijna niet. Hij schildert mensen, dieren en polders. Ook in de oorlogsperiode. De selectie van de schilderijen voor Mens, dier, polder is voor een belangrijk deel gebaseerd op een serie glasnegatieven van de fotograaf Ad Windig van vlak na de oorlog, die recent zijn teruggevonden in de archieven van het Maria Austria Instituut in Amsterdam. Van deze glasnegatieven zijn nu nieuwe zwart/wit fotoafdrukken te zien. Veel van de gefotografeerde werken zijn in de tentoonstelling opgenomen. Opvallend is dat Chabot een aantal werken later heeft aangepast of zelfs geheel overschilderd heeft.

Lachende kop
In de tentoonstelling Mens, dier, polder is een aantal nog niet eerder getoonde schilderijen van Chabot te zien. Zo ook het schilderij Lachende kop, waarvan de verblijfplaats lange tijd onbekend was.

Ook te zien: Erasmus de clown, Visual Research Studio van Tracy Mackenna en Edwin Janssen

De Stijl van Chabot -
AANWINSTEN, SCHENKINGEN, LEGATEN De collectie van Henk Chabot (1894 –

5 maart - 4 juni 2017