SCHILDEREN MET AARDE EN LUCHT

Lotte Oppenhuis en Observatorium

Ontwerpend onderzoek naar de combinatie van twee ambities: een nieuw recreatieterrein aan de Rotte en een hommage aan de schilder Henk Chabot, die hier woonde en werkte. Hoe vormt een landschap een leesbaar tribuut? Hoe wordt cultuur leidend in een proces van landschapsinrichting?

Chabot Museum Rotterdam en kunstenaarsgroep Observatorium verklaren het Terbregseveld, waar de Rottemerentunnel wordt aangelegd, tot Land van Chabot en pleiten voor de status ‘beschermd vergezicht’. Temidden van de hybride urbanisatie van buitenwijken, bos, paardenstallen, rivier, dijkhuizen en de nieuwe ringsnelweg wordt het vrije zicht op de horizon een hommage aan de schilder die zijn blik op de luchten richtte.

Schilderen met Aarde en Lucht is het nieuwe hoofdstuk in het verkennend onderzoek naar de toekomst van het Land van Chabot. Landschapsontwerper Lotte Oppenhuis schetst een landschap als een schilderij van aarde, luchten, water en figuren tegen de achtergrond van de veranderende horizon. Het Land van Chabot wordt aangelegd en beheerd met als leidraad een wandeling door het blikveld van Chabot.

In de tentoonstelling Het wordt reusachtig goed is het kunstenaarsboek te zien dat zij samen maakten. Vanaf 14 mei ook te zien als buitententoonstelling langs de Rotte ter hoogte van de expo A16 en de Varenbrug.

Land van Chabot is een doorlopend onderzoek, dat in 2018 werd ge├»nitieerd door het Chabot Museum, kunstenaarsgroep Observatorium en Plezierrivier de Rotte. Voorgaande acties betroffen onder andere de tentoonstelling Panorama Chabot. Observatorium verkende in 2020 in een co-creatieproces met direct betrokkenen het land langs de Rotte. De toekomstscenario’s van de tentoonstelling maken deel uit van de besluitvorming rondom het Terbregseveld, dat heringericht wordt als de snelweg omstreeks 2025 af is. Bij de expositie verscheen de wandelgids Rondom en Binnenin, die in het Chabot Museum verkrijgbaar is.

Schilderen met aarde en lucht is een onderzoek van Landschapsontwerper Lotte Oppenhuis & Observatorium in samenwerking met Chabot Museum en Stichting Plezierrivier de Rotte, en is mede mogelijk gemaakt door de regeling Bouwen aan Talent van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Nederland.

Bekijk hier de studie van Lotte Oppenhuis en Observatorium:

3172_3164_220422_Schi.pdf (observatorium.org)

Gerelateerd

Art means everything

Upcoming, 22 March 2020 Well-known modern Masters from the collections of the Chabot Museum and Museum Boijmans Van Beuningen, side-by-side...

Zomervakantie 2021

De Van Nelle Familietour en het zomeratelier zijn er weer! Deze zomer ga je met Chabot naar Van Nelle, naar...

Slopen is(g)een must – Judy van Luyk

Billboardkunstwerk in de tuin t/m 22.12.21 Een tijdelijk kunstwerk in de vorm van een bouwbord, dat uit elkaar lijkt te...