SCHILDEREN MET AARDE EN LUCHT

Lotte Oppenhuis en Observatorium

Ontwerpend onderzoek naar de combinatie van twee ambities: een nieuw recreatieterrein aan de Rotte en een hommage aan de schilder Henk Chabot, die hier woonde en werkte. Hoe vormt een landschap een leesbaar tribuut? Hoe wordt cultuur leidend in een proces van landschapsinrichting?

Tijdens Museumnacht 010 op18 juni kan je zelf ‘schilderen met aarde en lucht’!

Kom collages maken met Lotte Oppenhuis.

LEES HIER MEER

Chabot Museum Rotterdam en kunstenaarsgroep Observatorium verklaren het Terbregseveld, waar de Rottemerentunnel wordt aangelegd, tot Land van Chabot en pleiten voor de status ‘beschermd vergezicht’. Temidden van de hybride urbanisatie van buitenwijken, bos, paardenstallen, rivier, dijkhuizen en de nieuwe ringsnelweg wordt het vrije zicht op de horizon een hommage aan de schilder die zijn blik op de luchten richtte.

Schilderen met Aarde en Lucht is het nieuwe hoofdstuk in het verkennend onderzoek naar de toekomst van het Land van Chabot. Landschapsontwerper Lotte Oppenhuis schetst een landschap als een schilderij van aarde, luchten, water en figuren tegen de achtergrond van de veranderende horizon. Het Land van Chabot wordt aangelegd en beheerd met als leidraad een wandeling door het blikveld van Chabot.

In de tentoonstelling Het wordt reusachtig goed is het kunstenaarsboek te zien dat zij samen maakten. Vanaf 14 mei ook te zien als buitententoonstelling langs de Rotte ter hoogte van de expo A16 en de Varenbrug.

Land van Chabot is een doorlopend onderzoek, dat in 2018 werd geïnitieerd door het Chabot Museum, kunstenaarsgroep Observatorium en Plezierrivier de Rotte. Voorgaande acties betroffen onder andere de tentoonstelling Panorama Chabot. Observatorium verkende in 2020 in een co-creatieproces met direct betrokkenen het land langs de Rotte. De toekomstscenario’s van de tentoonstelling maken deel uit van de besluitvorming rondom het Terbregseveld, dat heringericht wordt als de snelweg omstreeks 2025 af is. Bij de expositie verscheen de wandelgids Rondom en Binnenin, die in het Chabot Museum verkrijgbaar is.

Schilderen met aarde en lucht is een onderzoek van Landschapsontwerper Lotte Oppenhuis & Observatorium in samenwerking met Chabot Museum en Stichting Plezierrivier de Rotte, en is mede mogelijk gemaakt door de regeling Bouwen aan Talent van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Nederland.

Bekijk hier de studie van Lotte Oppenhuis en Observatorium:

3172_3164_220422_Schi.pdf (observatorium.org)

Gerelateerd

18 juni 22: Museumnacht

Schilderen met aarde en lucht Vind Chabot terug in het landschap van nu (en hang het thuis aan de muur...

It’s going to be tremendously good

Friendships and connections 3 May – 25 September 2022 Highlights and defining moments from Henk Chabot’s (1894 – 1949) broad...

DE ROTTEKOP

UNIEKE KOFFIEKOPJES VAN KLEI UIT HET LAND VAN CHABOT In opdracht van het Chabot Museum introduceert BAKKIE TROTS een nieuw...