RAAK Stimuleringsprijs 2020

Chabot Museum wint prijs om museum toegankelijker te maken voor mensen met visuele beperking

Op 8 oktober is voor de vijfde en laatste keer de RAAK Stimuleringsprijs uitgereikt. De RAAK Stimuleringsprijs beoogt de toegankelijkheid van musea voor mensen met een visuele beperking te vergroten. Na een razend spannende campagne van 5 weken waarin Museum Martena in Franeker en het Chabot Museum in Rotterdam streden om de eerste en tweede plaats van deze publieksprijs, is Eye Can (t) See Art van het Chabot Museum uiteindelijk bekroond met de tweede prijs.

Met het prijzengeld van € 20.000,- kan het Chabot Museum de Eye Can(t) See Art toolkit verder ontwikkelen. Eye Can(t) See Art is het afstudeerproject van Josephine de Vries, die hier dit jaar mee afstudeerde aan de TU Delft. De toolkit bevat onder andere instructiekaarten voor visueel beperkte museumbezoekers om samen kunstwerken te verkennen met ziende bezoekers. Je kan deze overal mee naartoe nemen en in alle tentoonstellingen gebruiken. De speelse interactieve tools zijn voor iedereen met een visuele beperking, voor jong en oud, en kunnen gebruikt worden voor ieder willekeurig kunstwerk.

Voor de RAAK Stimuleringsprijs waren uit 20 inzendingen 3 musea genomineerd: Museum Martena in Franeker, Museum De Lakenhal in Leiden en Chabot Museum in Rotterdam. Met 45% van de stemmen ontving Museum Martena de eerste prijs twv € 30.000,-. De derde prijs twv € 10.000,- ging naar Museum De Lakenhal in Leiden met 15% van de stemmen.

In Nederland zijn meer dan 250.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken, objecten of andere informatie in een museum. Met de RAAK Stimuleringsprijs, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.  

HARTELIJK DANK AAN IEDEREEN DIE GESTEMD HEEFT!
 

Eye Can (t) See Art


Veel visueel beperkte mensen gaan graag naar het museum met een ziende vriend, partner of familielid. Vaak zijn zij afhankelijk van speciale tours, specifieke installaties of multi-zintuiglijke tools voor specifieke kunstwerken. Net als iedere museumbezoeker willen zij zelf kunnen kiezen waar en wanneer ze naar het museum gaan en welk kunstwerk ze ontdekken. Daarnaast is het lastig om een gelijkwaardige ervaring te creëren met een ziende persoon, omdat hun belevingswereld zo anders is.
Er is weinig ontworpen om samen met een ziende compagnon kunst te beleven op een gelijkwaardige manier tijdens een zelfstandig museumbezoek.

Josephine de Vries ontwierp voor haar afstudeerproject van de studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft daarom, in samenwerking met
het Chabot Museum, de toolkit: ‘Eye Can (t) See Art’. De toolkit bevat tools en instructiekaarten voor visueel beperkte museumbezoekers en een ziende compagnon om samen kunstwerken te verkennen, op een gelijkwaardige, rijke en speelse manier.

Josephine de Vries

Josephine de Vries over haar ontwerp: “Mijn ontwerp biedt de mogelijkheid om op een leuke, leerzame manier nieuwe ontdekkingen te doen, zowel voor visueel beperkte als ziende bezoekers. Het samenbrengen van de twee verschillende belevingswerelden vind ik zo tof aan dit project! De villa van het Chabot Museum biedt ruimte voor persoonlijke aandacht. Dit maakt het museum bijzonder geschikt om met de doelgroep in rust te experimenteren en de toolkit te verbeteren en te verfijnen.”

De toolkit bestaat uit een set van verschillende themakaarten met daarop, onder andere, instructies om objectief een kunstwerk te beschrijven, elkaar kritische vragen te stellen over kunst, en het aan elkaar uit te beelden, bijvoorbeeld door voelbare tekeningen te maken van het kunstwerk. Naast
deze eenvoudig te volgen instructiekaarten heeft de kit nog meer tools om meerdere zintuigen te gebruiken en met elkaar op een nieuwe manier te communiceren. Daarnaast bevat de toolkit een app, om ook achtergrondinformatie over het kunstwerk of de kunstenaar op te vragen. Zo kan je reflecteren op je eigen bevindingen. De kaarten zijn geïnspireerd op bestaande observatie- en communicatietechnieken om met elkaar, zonder oordeel en gelijkwaardig, te observeren wat er in het kunstwerk te zien is.

Gerelateerd

Chabot naar Verhalenhuis Belvédère Rotterdam

Van 28 mei t/m 28 juli 2019 presenteert Verhalenhuis Belvédère de kunst- en erfgoedexpositie ‘At Home, Everywhere / Heel de wereld...

Met Chabot naar Van Nelle

Helaas zijn er op dit moment geen rondleidingen door de Van Nellefabriek. Wij kijken er naar uit om deze zo...

Nieuwe schenkingen hedendaagse kunst voor collectie Chabot Museum Rotterdam

Het Chabot Museum in Rotterdam ontwikkelt zich tot een plek waar hedendaagse kunstenaars zich sterk thuis voelen. Dankbaar mocht het...