We zien uit naar de heropening van de musea en koesteren ‘het licht dat in ons huist’.
tijdelijk gesloten i.v.m. maatregelen

In overeenstemming met de verscherpte maatregelen is het Chabot Museum tijdelijk gesloten. We hopen iedereen gauw weer te mogen verwelkomen.

Voor nu blikken we graag even terug op 2021:

In een jaar waarin het museum opnieuw beperkt open was, hebben we nog meer dan voorheen het licht, de lucht en de ruimte buiten de museummuren opgezocht.

Vang de Rotte

In het voorjaar werden we verrast door vele fraaie inzendingen; schilderijen, tekeningen, foto’s en gedichten die uiteindelijk deze zomer een plek kregen op ruim twintig locaties in de vang de rotte kunstroute. Van huiskamerrestaurant Obst & Gemüse aan de Crooswijksebocht tot aan restaurant Meerenbos in Bleiswijk, van A16 paviljoen tot molen en golfbaan, alle locaties gelegen langs de rivier de Rotte, het Land van Chabot. Dit leverde inspirerende samenwerkingen op als onderdeel van de viering van 750 jaar Dam in de Rotte. Met positieve en enthousiaste reacties van vele kanten.

Rottekop

Ontwerper Iris Veentjer produceerde succesvol met klei uit het Land van Chabot een puur Rotterdams kopje; de Rottekop. In het museum toonden we werk van Chabot ontstaan in zijn atelier aan de Rotte in ‘Het Rotte Land’ vanuit het perspectief van drie hedendaagse kunstenaars; Marjolijn van den Assem, Mai van Oers en Florette Dijkstra.

Land van Chabot

Voor het eerst gaven twee cultuurcoaches namens het museum les aan kinderen van de basisscholen St. Michaëlschool en Prins Alexanderschool, beide gelegen op wandelafstand van het Land van Chabot. Alle klassen struinden er rond en brachten vergezeld van ouders hun vondsten naar het museum als onderdeel van de presentatie ‘Panorama Chabot’. Ook vonden er onder leiding van kunstenaarsgroep Observatorium ontmoetingen en wandelsymposia plaats met omwonenden en beleidsmakers.

We laten creativiteit gezamenlijk stromen in een meerjarig proces rond een veranderend landschap, in hechte samenwerking met alle partners.

De tuin

Ook het tuingebied rond het Chabot Museum in het Museumpark bleek een inspirerende plek voor kleinschalige coproducties. Van intieme Boomconcerten op zondagmiddagen tot een betoverende videoprojectie van Nicole Martens met geluidcompositie van Jonny Nash, subtiel gelardeerd met teksten van dichter Simon Vinkenoog als ‘meer dan het netvlies’, ‘gedroomd spel’ en ‘het licht dat in ons huist’ getoond op de villa als videocanvas.

Dit videowerk kon met steun aan de maker vanuit het Stimuleringsfonds ook getoond worden op de Riverside in Los Angeles. Een prachtige open plek waar veel mensen vanaf de rivieroever het schouwspel konden aanschouwen.

De verbinding tussen de blik buiten en de blik binnen, in het museum, is nog niet eerder zo sterk gelegd en heeft ons, meer dan ooit, doen beseffen dat onze lokale wortels diep en ver kunnen reiken. We ontmoeten langs deze wegen (opnieuw) ons (nieuw en divers) publiek.

2022

Dit jaar vervolgen we dan ook graag deze veerkrachtige verkenningen naar de verbindende rol van kunst en cultuur vanuit de blik van de kunstenaar.

We zien uit naar een mooi jaar en koesteren ‘het licht dat in ons huist’.

Beeld boven: Content Aware Fill, een audiovisuele installatie van Nicole Martens & Jonny Nash, 30 september 2021

foto: Nadine Stijns

Nu te zien

In de geest van het verzet - Aad de Haas